Euróiai Innovációs és Technológia Intézet (EIT) Startup versenye 2018

skye-studios-713608-unsplash.jpg

A rendezvényen egymás mellett futott az élelmiszer és az egészség szekció, ahol ígéretes jelöltek mutatkoztak be, köztük magyar központú, vegyes csapat is. Az indulók és a nyertesek is elérhetőek ezen a linken >>

A díjátadót Dr. Gyula Dékány nyitotta meg, aki olyan inspiráló gondolatokat osztotta meg, ami miatt ez a blogbejegyzés megszületett és talán másokat is inspirál: 

Dr. Gyula Dékány elmesélte, hogy milyen hátránnyal indult a nemzetközi üzleti világban Budapestről és hogy mennyire le vagyunk maradva tudásban Nyugat-, sőt Kelet-Európához képest is, azonban van egy nagyon nagy előnyünk, amely az előbbit ugyan nem helyettesíti, de szükséges sikertényező. Ez a kreativitás.

Ezt korábban egy elcsépelt magyar, talán nem is létező tulajdonságnak gondoltam, de Dr. Gyula Dékánynak elhiszem a szükségességét és létezését, hiszen a Magyarországról indulva külföldön nagyon sikeres lett. Bizonyára a kreativitás is fejleszthető, de kisebb mértékben, mint a tudás. A hiányzó tudás azonban megszerezhető és így már mindkettő megléte jóval sikeresebbé tehet bennünket. De ehhez a kitartásra és a rugalmasságra is szükség van. Üzleti elképzeléseihez sosem ott kapott támogatást ahol kért, de végül szerencsével mindig hozzájutott valahol, igaz nem a várt helyről. Így került Londonból Ausztráliába, majd Dániába, ahol szintén a szerencsének és döntéshozók feleségeinek véletlen találkozásával tudott továbblépni. 

Kifejtette még, hogy nem kedveli a versenyt, ami a fenti gondolatmenet alapján teljesen érthető, hiszen a hiányzó dolgok kollaborációval pótolhatóak, ezért is törekszik erre és elmondása szerint ez hozta meg a sikert számára a https://www.glycom.com/ és a https://www.carbocode.com esetében is.