Horizont siker és kóstoló@Spin-Off Klub

rawpixel-795617-unsplash.jpg

Miután egy sör mellett jött az ötlet, hogy miért külföldi sört iszunk, ha valami különleges sörre vágyunk, és miért nem magyart, megszületett az elhatározás, hogy jobban utánanézzenek a későbbi Horizont sörfőzde alapítói a magyar sörpiaci lehetőségeknek. 

A több, mint 7 éve indult történet még jóval a ma már sörforradalomnak nevezett időszakkal együtt indult és a srácok a klasszikus startup receptet követve próbáltak meg elindulni, de nem ment egyszerűen, mert a 3F (Friend, Family, Fools) nem lelkesedett a minőségi sörfőzésért, annak ellenére, hogy a srácok nemzetközi trendeket és a hazai viszonyokat is kielemezték és üzleti terveket írtak. Végül akadt egy befektető, ahol a pitchnél tovább jutottak, olyannyira, hogy bérfőzéssel megméretteték magukat a piacon. Mondhatni élesben teszteltek. Ez olyannyira bejött, hogy a második szezonban az iparági és saját fejlődésük miatt a partnerük már nem tudta kiszolgálni az elvárt volument, így kénytelenek voltak az eredeti, azaz a saját kisüzemi sörfőzde megalapításához hozzáfogni. 

Ekkor cserélődtek a társak, befektetők és növekedtek, az eddigre talán már inkább kifacsart és rossz hangzású kézműves helyett megalapították a kraft sör összefogást, ami a minőségi sörfőzés védjegyévé vált. Ezzel az iparágba érkező szerencselovagokat is ki lehetett rekeszteni és valódi sörkultúrát :) hozni az üzletbe. 

A kóstolón megtudhadtuk az IPA típusú sör történetét, amit itt olvashattok el >> És azt, hogy a folyamatos kísérletezés teszi őket sikeressé. Ez olyannyira igaz, hogy a próbálgatásokhoz Brewie (szintén egy sikeres magyar startup) gépet is használnak, ami az otthoni sörfőző trend felfutása mellett ezen keresztül akár egy B2B piacot is találhat magának, hiszen a hasonló kisüzemi kezdeményesek gombamód szaporodnak a világban. 

Érdekes adalék, hogy Dudok Ádám a Horizont Sör alapítója ma már nem merne ezen a piacon elindulni új versenyzőként, mert szerinte kezd letisztulni a piac, ahova szükséges egy bizonyos méret-gazdaságosság, amit ők már persze jelenleg megugrottak a jelenlegi termeléssel. 

Gratulálunk a rangos nemzetközi díjhoz. 

Fun Fact: A régi kőbányai sörgyár területén több kraft sör gyártóval osztoznak a helyszínen, melyre a meglévő és használható sör/élelmiszer infrastruktúra miatt is esett a választás. 

ps: Legközelebb gyertek, mert a meetupról ugyan beszámolunk, de a kóstolót személyesen kell átélnetek! Addig is kövessétek a Spin-Off Klubot is!